Gids: schaalmaten voor miniatuurauto's in cm

Hoe groot zijn de schalen op de miniatuurauto's in cm?

Hier volgt een korte handleiding voor de ladders die verkrijgbaar zijn in onze online shop.

 

Er zijn verschillende schalen voor miniatuurauto's. Ik ga je vertellen over de schalen die het meest voorkomen in onze winkel, maar er zijn ook andere, en het principe blijft hetzelfde.

 

Overzicht van schaalgroottes van miniatuurauto's in cm

Om de grootte van een miniatuurauto in cm te berekenen, deel je de werkelijke grootte van de auto door het getal achter de "/" of ":".

Stel dat je de grootte van een Toyota Supra in schaal 1/64 in cm wilt weten, dan deel je de werkelijke grootte door 64, enzovoort voor elke schaal. Hetzelfde geldt voor alle andere miniatuurvoertuigen, motoren, vrachtwagens, enz.

 

Wat is de grootte van de schaal 1/18 in cm?

Het hangt ervan af, zoals ik hierboven heb uitgelegd, of het een stadsauto, een supercar of een grote Amerikaan zoals de Ford Mustang is. In principe zijn 1/18 miniatuurauto's tussen de 20 en 30 cm lang.

Dit is echt de ideale maat voor detail en om alle openingen te hebben als het een diecast* metalen miniatuurauto is. Resin-modellen hebben geen openingen, maar zijn misschien beter afgewerkt en kunnen duurder zijn, zoals Ignition Model of zelfs luxere modellen zoals Exoto.

Er zijn ook een aantal uitstekende miniatuurauto's van diecast met een zeer fraaie afwerking. Ik denk aan het Japanse merk Kyosho, dat een prachtige Lamborghini Miura P400SV heeft gemaakt die helemaal open kan, of de Amerikanen ACME Diecast met hun Shelby GT350R.

De schaal 1/18 is ideaal als je van details houdt en een miniatuurauto van redelijk formaat wilt.

*Het metaal dat over het algemeen gebruikt wordt in de wereld van miniaturen is een zinklegering met de naam ZAMAC.

 

Hoe groot is de schaal 1/24 in cm?

Miniatuurauto's en geassembleerde modelbouwpakketten zijn ongeveer 17 of 18 cm lang. Nogmaals, het hangt af van het model.

Het is een mooi formaat voor mij omdat de miniaturen goed gedetailleerd zijn, er openingen zijn voor degenen die al gemonteerd zijn en ze betaalbaarder zijn dan de 1/18s.

Merken zoals Jada Toys maken geweldige kleine modellen die iedereen zich kan veroorloven.

De schaal 1/24 is ook populair voor modelbouwpakketten en motorfietsen.

 

Hoe groot is de schaal 1/43 in cm?

De schaal 1/43 ligt tussen 9 en 12 cm. Er zijn heel veel miniatuurauto's van dit formaat, daarom is het zo aantrekkelijk voor verzamelaars.

Er zijn vaak 'magazine'-collecties met deze schaal, en je vindt er modellen met openingen. Ze zijn verkrijgbaar in hars en diecast.

Het merk Solido maakt kwaliteitsmodellen, en er zijn ook modellen van IXO en Norev, en vele andere.

 

Hoe groot is de schaal 1/64 in cm?

Miniaturen in schaal 1/64 kunnen zo klein zijn als 7,5 cm. Een 1/64 Mini Cooper zal bijvoorbeeld veel kleiner zijn dan een VW T1 busje.

Het is een ladder waar ik bijzonder dol op ben omdat je er veel van kunt hebben en ze geen ruimte innemen. Nou ja, na een tijdje wel.

Er zijn een paar fabrikanten die er echt uitspringen in deze schaal, zoals Inno64, die eerlijk gezegd prachtige, goed gedetailleerde Japanse modellen maken voor zo'n klein formaat. Mini GT maakt ook prachtige modellen tegen aantrekkelijke prijzen in vergelijking met sommige van hun concurrenten.

Conclusie

Hoe groot zijn de schalen op de miniatuurauto's in cm?

Dit hangt natuurlijk volledig af van de werkelijke grootte van de auto en de schaal. De werkelijke grootte wordt gedeeld door de gewenste schaal.

Terug naar blog